De Leidse Winterlezingen

Welkom op de informatiepagina voor de Leidse Winterlezingen. Onder deze naam organiseren wij elk jaar een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Ze zijn bedoeld voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. Wetenschappers vertellen over hun fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. De lezingen worden opgeluisterd met beeld en geluid.
De lezingen vinden plaats in het Rijks Museum van Oudheden (Zaal is bekend bij de kassa), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163. http://www.rmo.nl/ voor aanwijzingen hoe er te komen.
Toegang: iedereen is welkom, maar je moet entree voor museum betalen, museumkaart en studentenkaart zijn geldig, Meer informatie, zie de agenda: http://lvga-rijnland.nl

Voor het seizoen 2024-2025 staan er weer vier heel interessante lezingen gepland. Lees hieronder de samenvattingen.


Blijf op de hoogte

Tijd: 13:00 uur
Zaal open: 12:30
Plaats: Rijks Museum van Oudheden (Zaal? bij kassa), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163
Toegang: museumkaart o.i.d. of entree betalen

Bekijk het archief.

Binnenkort; 10 november 2024!

  • Modderstromen op Mars

    Spreker
    Lonneke Roelofs
    Wanneer
    8 dec 2024
    Waar
    Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

    De geschiedenis van Mars wordt gekarakteriseerd door verschillende geologische en astronomische processen; van vulkanisme en meteoriet inslagen, tot rivieren, gletsjers en CO2 gedreven processen. Satellieten en rovers hebben ons de afgelopen decennia veel geleerd over Mars, maar veel vragen blijven onbeantwoord. Eén van die grote vragen gaat over de jaarlijkse modderstromen. Deze modderstromen lijken erg veel op Aardse modderstromen. Echter is vloeibaar water niet stabiel op het oppervlak op Mars. Dus, hoe zit dit? Tijdens deze lezing zult u mee worden genomen door de geologische geschiedenis van Mars en zullen de meest recente ontdekkingen over het Mars oppervlak worden uitgelicht.


  • Het grootste Triceratops massagraf ter wereld

    Spreker
    Jimmy de Rooij
    Wanneer
    12 jan 2025
    Waar
    Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

    Bijna iedereen kent de grote gehoornde dinosaurus Triceratops. Deze enorme planteneter – die 67 miljoen jaar geleden de Noord-Amerikaanse vlaktes bewoonde – is vooral bekend geworden door films zoals ‘Jurassic Park’. Ondanks hun populariteit weten we eigenlijk vrij weinig over dit uitgestorven beest. Hoe oud konden ze worden? Hoe snel groeiden ze? Was het een kuddedier, of toch een einzelgänger? Kortom; hoe leefde Triceratops? De ontdekking van maar liefst vijf Triceratopsen bij elkaar door natuurhistorisch museum Naturalis biedt geweldige mogelijkheden voor de museale én wetenschappelijke wereld. Deze enorme collectie levert nieuwe inzichten op voor de biologie van Triceratops en zijn verwanten.


  • Over leven op Sneeuwbal Aarde

    Spreker
    Bas van de Schootbrugge
    Wanneer
    9 feb 2025
    Waar
    Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

    Tijdens het Precambrium werd de aarde meermaals geteisterd door enorme ijstijden die miljoenen jaren duurden, de zogenaamde “Snowball Earth” perioden. Die ijstijden waren zo extreem dat misschien wel de hele aarde bedekt was in kilometers dikke ijskappen. Er is echter een probleem. Er is steeds meer bewijs dat de evolutie van eukaryoten, organismen met een celkern die naast bacteriën en archaea de derde grote tak op de stamboom van het leven vormen, al lang van start was gegaan voor de Snowball Earth perioden. Zo is er bijvoorbeeld fossiel bewijs voor Euglenida, beter bekend als oogdiertjes die van zonlicht afhankelijk zijn, in afzettingen van 1 miljard jaar oud. Deze groep van organismen moeten de Snowball Earth perioden overleefd hebben. Hoe? Misschien waren die sneeuwballen toch meer slushpuppies? Of overleefden deze vroege eukaryoten misschien in meren op de ijskappen? In deze voordracht gaan we stap voor stap door het bewijs voor de Snowball Earth theorie, en stellen we de vraag: “Hoe kun je overleven op Sneeuwbal Aarde?